2026年 江南大学考博真题,考博试题

 您现在的位置: 考博信息网 >> 文章中心 >> 考研复习 >> 专业课 >> 正文 2026年 江南大学考博真题,考博试题

考研试卷库
2026年 江南大学考博真题,考博试题

2026 年江南大学考博真题 样题

考博资源>>江南大学考博专区: 历年真题、试题答案详解下载

本文以 2007 年秋季江南大学博士学位研究生入学考试英语(A)真题为例,作为 2026 年江南大学考博真题的样题参考,助力考生了解考博真题题型、考查重点及答题思路。江南大学历年考博真题(含英语及各专业课)均配备完整、精准的高分答案详解,考生可通过考博信息网(http://www.kaoboinfo.com/)获取最近年份以及更多、更详细的本校考博真题,也可直接访问江南大学历年考博真题下载专用页面(http://www.kaoboinfo.com/shijuan/school/408061_1_1206466.html)下载所需真题资料。

2007 年秋季江南大学博士学位研究生入学考试英语(A)真题(Paper One)

Part I. Reading Comprehension(50%)

Text 1

Neuroscience shows that the soul is the activity of the brain. Every evening our eyes tell us that the sun sets, while we know that, in fact, the Earth is turning us away from it. Astronomy taught us centuries ago that common sense is not a reliable guide to reality. Today it is neuroscience that is forcing us to readjust our intuitions. People naturally believe in the Ghost in the Machine: that we have bodies made of matter and spirits made of an ethereal thing. Yes, people acknowledge that the brain is involved in mental life. But they still think of it as a pocket PC for the soul, managing information at the behest of a ghostly user. Modem neuroscience has shown that there is no user. "The soul" is, in fact, the information-processing activity of the brain. New imaging techniques have tied every thought and emotion to neural activity. And any change to the brain - from strokes, drugs, electricity or surgery - will literally change your mind. But this understanding hasn't penetrated the conventional wisdom. We tell people to "use their brains," we speculate about brain transplants (which really should be called body transplants) and we express astonishment that meditation, education and psychotherapy can actually change the brain, How else could they work? This resistance is not surprising. In "Descartes' Baby," psychologist Paul Bloom argues that a mind-body distinction is built into the very way we think. Children easily accept stories in which a person changes from a frog to a prince, or leaves the body to go where the wild things are. And though kids know the brain is useful for thinking, they deny that it makes them feel sad or love their siblings. The disconnect between our common sense and our best science is not an academic curiosity. Neuroscience is putting us in unfamiliar predicaments, and if we continue to think of ourselves as shadowy users of our brains we will be needlessly befuddled. The Prozac revolution provides an example. With antidepressant and anti-anxiety drugs so common, critics wonder whether we're losing the ability to overcome problems through force of will. Many an uncomprehending spouse has asked, "Why don't you just snap out of it?" But depressed people don't have lazy souls. The parts of their brains that could "snap out of it" are not working properly. To depressed people it is objectively obvious that their prospects are hopeless. Tweaking the brain with drugs may sometimes be the best way to jumpstart the machinery that we call the will. Prozac shouldn't be dispensed like mints, of course, but the reason is not that it undermines the will. The reason is that emotional pain, like physical pain, is not always pathological. Anxiety is an impetus to avoid invisible threats, and most of us would never meet a deadline without it. Low mood may help us recalibrate our prospects after a damaging loss. But just as surgeons don't force patients to endure agony to improve their characters, people shouldn't be forced to endure anxiety or depression beyond what's needed to prompt self-examination. To many, the scariest prospect is medication that can make us better than well by enhancing mood, memory and attention. Such drugs, they say, will undermine striving and sacrifice; they are a kind of cheating, like giving the soul a corked bat. But anything that improves our functioning - from practice and education to a good night' s sleep and a double espresso - changes the brain. As long as people are not coerced, it' s unclear why we should tolerate every method of brain enrichment but one. In Galileo's time, the counter-intuitive discovery that the Earth moved around the sun was laden with moral danger. Now it seems obvious that the motion of rock and gas in space has nothing to do with right and wrong. Yet to many people, the discovery that the soul is the activity of the brain is just as fraught, with pernicious implications for everything from criminal responsibility to our image of ourselves as a species. Turning back the clock on the ultimate form of self-knowledge is neither possible nor desirable. We can live with the new challenges from brain science. But it will require setting aside childlike intuitions and traditional dogmas, and thinking afresh about what makes people better off and worse off.
  1. According to the passage, the conventional wisdom believes that ________. A. medication can change the brain B. the soul is the information-processing activity of the brain C. the brain is used to think, while the soul controls emotions D. there is no distinction between mind and body
  2. Which of the following about the depression is NOT true according to the passage? A. People can overcome depression through force of will. B. People are unable to overcome depression by themselves. C. Depression is a disease caused by the malfunction of the brain. D. Drugs are perhaps the best solution to depression.

答案解析

  1. 答案:C
    • 解题思路:首先定位 “conventional wisdom”(传统观念)在原文中的对应内容。原文第二段提到 “People naturally believe in the Ghost in the Machine: that we have bodies made of matter and spirits made of an ethereal thing. Yes, people acknowledge that the brain is involved in mental life. But they still think of it as a pocket PC for the soul, managing information at the behest of a ghostly user.”,同时第三段指出 “though kids know the brain is useful for thinking, they deny that it makes them feel sad or love their siblings”,这里的 “kids” 的认知其实反映了传统观念的普遍认知 —— 大脑参与思考,但情感(如悲伤、爱)由灵魂掌控。
    • 选项分析
      • A 选项 “medication can change the brain” 是现代神经科学的观点(原文第二段 “any change to the brain - from strokes, drugs...will literally change your mind”),并非传统观念,排除;
      • B 选项 “the soul is the information-processing activity of the brain” 是现代神经科学的结论(原文第二段 “Modem neuroscience has shown that...‘The soul’ is, in fact, the information-processing activity of the brain”),不符合传统观念,排除;
      • C 选项 “the brain is used to think, while the soul controls emotions” 与原文中传统观念 “大脑负责处理信息(思考相关),灵魂主导情感” 的表述一致,正确;
      • D 选项 “there is no distinction between mind and body” 与传统观念 “mind-body distinction”(身心分离)相悖,排除。
    • 知识扩展:传统观念中的 “身心二元论”(mind-body dualism)源于笛卡尔哲学,认为心灵(灵魂)与身体是相互独立的实体,而现代神经科学则主张 “身心一元论”,强调心理活动是大脑生理活动的产物,这一认知差异是本文的核心矛盾之一,也是考博英语阅读中常考的 “科学观点与传统认知对比” 类考点。
  2. 答案:A
    • 解题思路:定位原文中关于 “depression”(抑郁症)的描述,主要集中在第五段。原文提到 “critics wonder whether we're losing the ability to overcome problems through force of will...But depressed people don't have lazy souls. The parts of their brains that could ‘snap out of it’ are not working properly”,明确指出抑郁症患者无法仅凭意志力(force of will)克服病症,因为其大脑相关功能异常。
    • 选项分析
      • A 选项 “People can overcome depression through force of will” 与原文 “depressed people don't have lazy souls. The parts of their brains that could ‘snap out of it’ are not working properly” 相悖,即抑郁症无法通过意志力克服,该选项表述错误,为正确答案;
      • B 选项 “People are unable to overcome depression by themselves” 符合原文逻辑,因为大脑功能异常导致患者无法自行摆脱,正确,排除;
      • C 选项 “Depression is a disease caused by the malfunction of the brain” 对应原文 “The parts of their brains that could ‘snap out of it’ are not working properly”,说明抑郁症与大脑功能异常相关,正确,排除;
      • D 选项 “Drugs are perhaps the best solution to depression” 对应原文 “Tweaking the brain with drugs may sometimes be the best way to jumpstart the machinery that we call the will”,正确,排除。
    • 知识扩展:考博英语阅读中 “NOT true” 类题目需注意 “选项与原文细节的反向匹配”,即找出与原文表述矛盾或未提及的选项。本题中,原文通过 “critics 的疑问” 与 “作者的反驳” 形成对比,突出科学观点与大众误解的差异,考生需关注这类 “转折关系”(but, however 等)后的核心信息,这是解答细节题的关键技巧。

Text 2

The United Nations Conference on Drug Abuse that took place earlier this year in Vienna, was a very productive meeting. As never before, the nations of the world demonstrated a willingness to put aside ideological and individual differences to confront a common threat. Most previous international gatherings on this subject have not seen the same intensity of delegate interest. Many nations have gone through a shock of recognition. A decade ago, only those nations identified as "consuming countries" were thought to have a serious drug problem. Today, not only have many "producing countries" also become "consuming countries", but many have witnessed the growth within their borders of drug trafficking gangs, often allied with leftist guerrillas (not members of a regular army) and terrorists, so powerful they present a danger to the state's stability. Many developing countries now have the worst of both worlds, in that they grow their own narcotics (drugs) and addict large numbers of their own people. There is a growing sense of fright in many governments that matters arc out of control and the single way to recover is through cooperation with other countries. The high points of the conference were the drafting of two documents, both of which were adopted without a dissenting vote. One was a joint declaration of intent to combat drug abuse and trafficking. The other consisted of many detailed suggestions for particular regional and national policies. Overall, the conference developed a two-level action plan. The focus was on ways to curb (control) the demand for dangerous drugs and on methods of destroying or at least interrupting the distribution process. On the demand side, the delegates recommended the establishment of a system for collecting information on the nature and scope of narcotics use. In addition, they concluded that drug education should be taught in schools and that governments and labor organizations should act together in the anti-drug campaign in the workplace. The delegates also recommended strict adherence to international agreements to curb the supply of narcotics. President Ronald Reagan, in his statement to the conference, reflected a somber but hopeful view. Nothing the magnitude of the effort necessary, the President remarked, "That's why this conference is so encouraging and so important - it presents an excellent opportunity for the nations of the world to build cooperation an plan effective strategies and tactics. It won't be easy. The alternative, however, is the continued internal decay of our societies."
  1. In the second paragraph, "many have witnessed the growth" of _______. A. their borders B. drug trafficking gangs C. leftist guerrillas D. terrorists
  2. ______ voted for the two documents. A. All the delegates B. Few delegates C. No delegates D. Many delegates

答案解析

  1. 答案:B
    • 解题思路:定位原文第二段 “but many have witnessed the growth within their borders of drug trafficking gangs, often allied with leftist guerrillas (not members of a regular army) and terrorists...”,此处 “growth” 的修饰对象为 “drug trafficking gangs”(贩毒团伙),“leftist guerrillas”(左翼游击队)和 “terrorists”(恐怖分子)是与贩毒团伙结盟的对象,并非 “growth” 的主体。
    • 选项分析
      • A 选项 “their borders”(边境)在原文中仅表示 “贩毒团伙增长的范围(在边境范围内)”,并非 “增长的主体”,排除;
      • B 选项 “drug trafficking gangs”(贩毒团伙)是原文中 “growth” 明确修饰的对象,正确;
      • C 选项 “leftist guerrillas”(左翼游击队)和 D 选项 “terrorists”(恐怖分子)是贩毒团伙的盟友,并非 “增长” 的主体,排除。
    • 知识扩展:考博英语阅读中 “名词所有格 / 介词短语修饰对象” 类题目需注意 “句子结构分析”,避免因 “修饰成分后置” 导致的主语混淆。本题中 “within their borders” 是地点状语,“often allied with...terrorists” 是定语从句修饰 “drug trafficking gangs”,考生需通过划分句子成分(主谓宾、定状补)明确核心名词,这是解答此类细节题的核心方法。
  2. 答案:A
    • 解题思路:定位原文第三段 “The high points of the conference were the drafting of two documents, both of which were adopted without a dissenting vote.”,其中 “without a dissenting vote” 意为 “没有反对票”,即所有代表均投票支持这两份文件。
    • 选项分析
      • A 选项 “All the delegates”(所有代表)与 “without a dissenting vote”(无反对票)表述一致,正确;
      • B 选项 “Few delegates”(少数代表)、C 选项 “No delegates”(无代表)与 “adopted without a dissenting vote”(文件被通过且无反对票)矛盾,排除;
      • D 选项 “Many delegates”(许多代表)虽表示 “多数支持”,但未体现 “无反对票” 的全部支持含义,排除。
    • 知识扩展:考博英语阅读中常考查 “同义短语替换”,如本题 “without a dissenting vote” 与 “all the delegates voted for” 为同义表达。考生需积累此类高频同义短语(如 “in spite of”=“despite”,“significant”=“notable” 等),同时关注 “双重否定表肯定”(如 “never without”=“always”)等特殊句式,避免因语义理解偏差导致答题错误。

真题获取与备考建议

江南大学考博真题(含英语、设计理论、生物化学、食品化学等各专业课)是备考核心资料,历年真题均配备高分答案详解,可帮助考生精准把握命题规律、考查重点及答题逻辑。考生可通过以下渠道获取真题:
  1. 考博信息网官网:http://www.kaoboinfo.com/
  2. 江南大学历年考博真题下载专用页面:http://www.kaoboinfo.com/shijuan/school/408061_1_1206466.html
建议考生在备考时,结合真题及答案详解,按 “真题演练 — 错题分析 — 知识点复盘” 的流程开展复习:首先限时完成真题,模拟真实考试场景;然后对照答案详解分析错题原因(如细节理解偏差、逻辑推理错误、词汇障碍等);最后结合错题对应的知识点,补充相关理论知识(如阅读中涉及的神经科学、国际禁毒会议等背景知识),提升综合应试能力。通过系统利用真题资料,考生可高效提升考博成绩,助力顺利上岸江南大学博士研究生。
考博咨询QQ 135255883 考研咨询QQ 33455802 邮箱:customer_service@kaoboinfo.com
考博信息网 版权所有 © kaoboinfo.com All Rights Reserved
声明:本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载或引用的作品侵犯了您的权利,请通知我们,我们会及时删除!