中国美术学院考博网 | 历年考博真题、考博试题答案下载,精准助力考博
考博信息网
首页>>考博资源>>中国美术学院考博专区: 历年真题、试题答案详解下载
题库 学校
科目

中国美术学院考博真题 - 配答案详解
科目名称 真题年份及答案情况 (注: 各年份均附完整、精准答案解析!购买真题后,若 需要答案,留言备注即提供)
《艺术学理论专业研究能力考核(1)(马克思主义文艺理论研究方向)》
2023
《艺术学理论专业研究能力考核(2)(马克思主义文艺理论研究方向)》
2023
《专业研究能力考核(2)东方设计学实践与理论研究方向》
2022
《专业研究能力考核(1)东方设计学实践与理论研究方向》
2022
《专业研究能力考核(1)艺术设计实践与理论研究方向》
2020
《专业研究能力考核(2)艺术设计实践与理论研究方向》
2020
《专业研究能力考核(1)影视策划与理论研究方向》
20192020
《专业研究能力考核(2)影视策划与理论研究方向》
20192020
《专业研究能力考核(1)影视、动漫理论与实践研究方向》
20192020
《专业研究能力考核(2)影视、动漫理论与实践研究方向》
20192020
《专业研究能力考核(2)视觉中国研究方向》
2020
《专业研究能力考核(2)影视策划与理论研究方向》
2019
《专业研究能力考核(1)影视、动漫理论与实践研究方向》
2019
《专业研究能力考核(2)影视、动漫理论与实践研究方向》
2019
《专业研究能力考核(1)视觉中国研究方向》
2020
《专业研究能力考核(1)影视策划与理论研究方向》
2019
《英语》
2022
考博信息网提供的考博真题样张::

2019年首都经济贸易大学财政学综合考博真题

2019年首都经济贸易大学财政学综合考博真题

中国美术学院 2022 年考博英语真题(样本展示)

—— 完整内容请至页面顶部栏目选购英语、专业课考博真题

考博英语是博士研究生入学核心考核科目,中国美术学院 2022 年考博英语涵盖阅读理解、翻译、写作三大核心模块,重点考查学术英语理解、跨文化翻译与社会热点思辨能力。以下为该真题精选样本及高分答案详解,供考生参考答题逻辑与核心考点。若需完整的英语考博真题、专业课考博真题及深度解析,可通过页面顶部栏目选购,助力高效备考。

中国美术学院 2022 年考博英语真题(精选样本)

一、阅读理解(共 15 分,精选 6 题)

Passage One(主题:儿童文学的严肃性)

Good children’s literature is a serious business. Not serious as in boring or “improving,” but serious in attention and ambition, serious about beauty and wonder, about engaging the brain and the heart. Above all, it is serious about the legitimacy of a child’s world – which is a world away from being childish.
But there are concerns that this is being forgotten. Recently, the former children’s laureate Lauren Child spoke of her concern about “a common, and lazy, assumption that creating work with children in mind is easier or less demanding, and that a writer or artist would approach it with a lesser degree of seriousness or sincerity than when creating for an adult audience.”
  1. What does the author mean by “good children’s literature is a serious business”? A) It should be taken seriously. B) It should show great ambition. C) It should be about serious matters. D) It should appeal to more readers.
  2. What was Lauren Child’s concern about writers of children’s literature? A) They found it harder to find suitable themes. B) They displayed less imagination than before. C) They were too lazy to create works for children. D) They were not sincere enough when writing for children.

Passage Two(主题:共享经济)

If we look around us at the things we have purchased at some point in our lives, we would no doubt notice that not everything we own is being put to good use... With the advent of the internet, online communities have figured out a way to generate profit from the sharing of those underused assets... And this is known as the sharing economy.
Businesses have also caught on to the profitability of the sharing economy and are seeking to gain from making use of those underutilized resources. Companies like Airbnb act as a middleman for people to cash in on their unused rooms and houses and let them out as lucrative accommodation.
  1. People can now sell things more easily because __________. A) there are more market stalls and car boot sales B) there are online platforms that connect buyers with sellers C) they realize that underutilized items could be useful to others D) businesses are more willing to buy the items that people don’t use
  2. Why does the author mention Airbnb? A) To explain what underutilized resources refer to. B) To emphasize the importance of the sharing economy. C) To illustrate the economic impact of the sharing economy. D) To give an example of businesses that profit from the sharing economy.

Passage Three(主题:斯坦福德镇的历史与现状)

At the lush lawn of Stamford Meadows, the River Welland gently winds below a panoramic skyline... In 1967 Stamford became England’s first Conservation Area... Northern academics claimed they were being denied scholarships at Oxford’s Merton College in favour of southern colleagues. So, they set up a breakaway university in Stamford.
A university may have raised Stamford’s profile but Kemp suggests the town enjoys its relative obscurity. “It’s a hidden jewel. Stamford is stunningly beautiful but many people don’t know where it is, or that it even exists.”
  1. What do we know about Stamford? A) It was the site of Britain’s first university. B) It was created by the mythical King Bladud. C) It once had a breakaway university from Oxford. D) It once entered England’s list of Conservation Areas.
  2. What does Jo Kemp think of Stamford? A) It is historic. B) It is creative. C) It is enjoyable. D) It is old-fashioned.

 

答案详解(附考点定位、核心要点)

一、阅读理解答案

1. [A] It should be taken seriously.

  • 考点定位:本题考查句意理解,是阅读理解部分的基础考点,聚焦对核心观点的精准解读。
  • 答案详解:原文明确说明 “优秀儿童文学的‘严肃’并非无聊或‘说教’,而是在关注度、志向、美感与情感共鸣上的严肃”,核心是 “应被认真对待”,故选 [A]。
    [B]“需展现宏大志向” 仅为 “严肃” 的一个维度,非核心含义;[C]“应围绕严肃话题” 与原文 “非无聊说教” 相悖;[D]“应吸引更多读者” 未在该句提及,故排除。

2. [D] They were not sincere enough when writing for children.

  • 考点定位:本题考查细节提取,是阅读理解部分的核心考点,聚焦对人物观点的精准捕捉。
  • 答案详解:Lauren Child 担忧的是 “一种普遍且懒惰的假设 —— 为儿童创作更容易、要求更低,创作者的严肃性和真诚度不如为成人创作时”,即 “为儿童写作时不够真诚”,故选 [D]。
    [A]“难以找到合适主题”、[B]“想象力下降” 未提及;[C]“懒得为儿童创作” 是对 “lazy assumption” 的误读,原文指假设本身懒惰,而非创作者懒惰,故排除。

3. [B] there are online platforms that connect buyers with sellers

  • 考点定位:本题考查细节提取,是阅读理解部分的基础考点,聚焦对 “售卖变容易” 原因的查找。
  • 答案详解:原文提到 “互联网出现后,在线社区找到利用闲置资产获利的方式,借助促进二手交易的网站和社交媒体群组,点对点分享活动比以往更容易”,即在线平台搭建了买卖双方的桥梁,故选 [B]。
    [A]“更多集市摊位” 与原文 “不再需要费力摆摊” 相悖;[C]“意识到闲置物品对他人有用” 是共享经济的前提,非售卖变容易的直接原因;[D]“企业更愿意购买闲置物品” 未提及,故排除。

4. [D] To give an example of businesses that profit from the sharing economy.

  • 考点定位:本题考查例证目的,是阅读理解部分的核心考点,聚焦对论证逻辑的把握。
  • 答案详解:前文提到 “企业也发现了共享经济的盈利性,试图利用闲置资源获利”,随后以 Airbnb 为例,说明其作为中介让人们利用闲置房屋赚钱,正是 “从共享经济中获利的企业案例”,故选 [D]。
    [A]“解释闲置资源的含义”、[B]“强调共享经济的重要性”、[C]“说明共享经济的经济影响” 均偏离例证服务于前文观点的核心逻辑,故排除。

5. [C] It once had a breakaway university from Oxford.

  • 考点定位:本题考查细节辨析,是阅读理解部分的核心考点,聚焦对事实信息的精准判断。
  • 答案详解:原文明确提到 “牛津大学北方学者因奖学金不公,在斯坦福德建立了脱离牛津的大学”,故选 [C]。
    [A]“是英国第一所大学” 是传说,非可靠事实;[B]“由神话国王布拉德德创建” 是传说中巴斯市的起源,与斯坦福德无关;[D]“曾进入英格兰保护区名单” 表述错误,原文是 “1967 年成为英格兰首个保护区”,并非 “曾进入”,故排除。

6. [C] It is enjoyable.

  • 考点定位:本题考查观点提取,是阅读理解部分的基础考点,聚焦对人物态度的把握。
  • 答案详解:Jo Kemp 明确表示 “斯坦福德是个非常宜居的地方”,“宜居” 对应 “令人愉悦的”,故选 [C]。
    [A]“有历史感” 是客观事实,非 Jo Kemp 的主观评价;[B]“有创造力”、[D]“过时的” 未在其观点中提及,故排除。
以上仅为中国美术学院 2022 年考博英语真题的部分样本解析。完整的该科目全套真题、其他年份考博英语真题及专业课考博真题、深度解析,可通过页面顶部栏目选购。考博英语备考需注重阅读理解的细节解读、翻译的术语规范及写作的逻辑构建,建议结合完整真题强化专项训练,提升应试能力。

说明:本站提供的中国美术学院考博真题来源于中国美术学院研究生院,提供历年考博真题、考博试题答案详解下载

中国美术学院考博真题是中国美术学院申请考核制及普通招考博士研究生入学考试考过的真题试卷,对于报考中国美术学院的考生来说,专业课(业务课)科目以及外语考博真题对复习是非常重要的,因为真题除了能告诉我们哪些知识点最重要,考哪些题型之外还能给我们反映出出题的难度如何,考点及重点范围有哪些,每个知识点的出题频率,每个章节的分值比重,各个章节的出题比重,每年都要反复考的知识点等等。中国美术学院考博真题的重要性是任何习题资料都无法比拟的。在考博信息网的考博资料体系中,也是把考博专业课真题作为最为核心、最为重要的资料提供给大家的,资料精准有效,是你考博路上的得力助手,助你高效备考,实现考博目标。

关于我们 | 网站导航 | 网站地图 | 购买指南 | 联系我们

联系手机:18074519361  微信:18074519360  邮箱:customer_service@kaoboinfo.com
麻阳浩云信息咨询中心 版权所有 © kaoboinfo.com All Rights Reserved.工信部备案号:湘ICP备13008459号-2